Ma t/m do: 10.00 tot 12.00 uur  (0344) 600 104

Stappenplan

Maak zelf een begroting

 

Stap 1

Zet alle inkomsten op een rijtje en tel ze op.


Stap 2:

Zet al uw uitgaven op een rijtje en tel ze op. Niet alleen de maandelijkse zaken, maar ook kosten die u per kwartaal of per half jaar of per jaar moet betalen. Kijk ook naar variabele lasten zoals telefoon, of benzine, uitgaan enz. Trek een bedrag uit voor die variabele lasten en stel dat als maximum. Bekijk wat overblijft. Hiervan doet u uw wekelijkse boodschappen, sparen voor kleding, kapper, grotere plotselinge uitgaven, en ook reserveren voor vakantie.


Stap 3:

Tel dit op bij de uitgaven onder Stap 2 en trek het totaal af van de inkomsten onder Stap 1. U weet nu hoe uw financiële plaatje eruit ziet.


Lenen? Nee!

Beter is te gaan sparen voordat u iets koopt. Het geld dat u betaalt aan een lening is inclusief rente en vaak zoveel dat u soms wel het dubbele kwijt bent voor het aangekochte. Dus leen niet en bekijk uw inkomsten en vaste lasten. Het geld dat u zou kunnen en willen aflossen, kunt u beter gaan sparen.


De voordelen zijn:

U betaalt geen rente, u ontvangt juist rente. Kunt u door wat voor omstandigheden ook een maandje niet sparen dan zitten hier geen vervelende consequenties aan zoals bij extra administratiekosten. In noodgevallen kunt u van het spaargeld gebruik maken, terwijl dat natuurlijk niet kan als een aflossing uw financiële ruimte volledig in beslag neemt!